Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2009 15:24 - ABT Тунинг - Фирма с богата история
Автор: pitlane Категория: Други   
Прочетен: 1917 Коментари: 0 Гласове:
0



image
В света има много достойни тунинг компании, за които си заслужава да се пише и се е изписало много, но една от тях наистина впечатлява със своята история.
ABT Sportsline е създадена през далечната 1896г., когато Йохан Абт, от немския град Кемптен, решил да изкарва прехраната на семейството си, работейки за себе си, а не за някой друг.
image
Първоначално дейността на фирмата е била насочена към масовите за онова време превозни средства - каруци и файтони. Йохан разработил революционно за времето си приспособление, представляващо U-образен профил, позволяващ на превозните средства да се придвижват при зимни условия много по-лесно и без да чупят колелата си.

През 20-те години на миналия век двама от общо шестимата синове на Йохан Абт - Йозеф и Ханс били обхванати от треската по автомобилите и след като завършили инженерно образование започнали да ремонтират автомобили Auto Union на богати пилоти, състезаващи се с тях.


imageВ последствие синът на Йозеф – Йохан, който е кръстен на дядо си, се запалил по моторните спортове и започнал да се състезава с мотоциклети и автомобили. През 50-те и 60-те години той спечелил над 300 състезания, работейки в тясно сътрудничество с Auto Union, като  карал мотоциклети DKW и автомобили Volkswagen и Audi. През 1962г. Йохан Абт-внук създал собствена компания, наречена ABT Tuning, чиято дейност е насочена към повишаване на ефективността, подобряване мощността и увеличаване издръжливостта на мотоциклети и автомобили.



image През 1967г. Йохан Абт бил сред елитните състезатели, но искал да се сдобие с автомобил, подготвен от легендарния Карло А барт, който обаче имал изключително странен характер. Желаещите да с е срещнат с Абарт пилоти трябвало да чакат с дни пред кабинета му на един зелен диван. След четири дни ча кане, Йохан най-накрая се срещнал с Абарт, но разговорът приключил за секунди с репликите: Абарт: „Колко пари имаш?" Абт: „Николко". Абарт: „Щом нямаш пари, тогава и аз нямам кола за теб".

Четири седмици по-късно обаче, австрийският пилот и бъдещ шампион във Формула1 Йохен Ринд помогнал на Йохан Абт да реализира мечтата си да се състезава с Fiat Abarth 1000TC, базиран на Fiat 600. Условието било Абт да спечели 30 ралита с автомобила, за да го получи безвъзмездно. Въпреки че той успял да триумфира в 29 надпревари и само в една да завърши втори, подвигът му впечатлил Карло Абарт и двамата с Йохан станали много добри приятели.

В последствие ABT Sportsline става истинска икона в моторните спортове. Печелившата формула е тунинг, автомобилен спорт и успех, като това верую се превърнало във водещо за компанията. Пилоти с тунинговани от ABT коли спечелили три пъти шампионската титла в международния шампионат Volkswagen Golf Trophy (1980, 1981 и 1982г.) и веднъж във Volkswagen Polo Trophy (1983г.).

През 80-те години на сцената се появява големият син на Йохан Абт - Ханс-Юрген, който обаче не постига състезателните успехи на баща си. Малко по-късно на европейските писти се проявява и по-малкият му син Кристиян Абт, който от 2000г. се състезава за фирмения отбор на компанията в DTM. Френският пилот на тима Лоран Айело печели шамопионата през 2002г., а през 2004-та и 2007-ма това прави друг пилот на отбора Матиас Екстрьом. Състезателната кариера на Кристиян Абт приключва през 2007г., когато той оглавява спортния отдел на компанията.

image

Състезателните успехи отварят нови врати пред ABT Sportsline, като от средата на 80-те години компанията започва да прави подобрени версии на автомобили от Volkswagen Group. Благодарение на това, тя се сдобива с многобройни почитатели и клиенти и се превръща в най-добрият тунер на коли от групата на Volkswagen.



ABT Sportsline за поредна година показа своята мощ в моторните спортове като спечели за поредна година DTM Шампионата с Timo Scheider.
Освен това Daniel ABT стана шампион в ADAC Formel Masters а пък Christian ABT стана шампион в ADAC GT Masters с Audi R8


Към момента, немската компания разработва тунинг програми за модели на Audi, Seat, Skoda и Volkswagen, a в началото на година представи и своя версия на KTM X Bow.

Изключителните програми на моделите AS4, AS5, Q7, Q5, R8, Tiguan и Touareg донесоха многобройни награди от изложения и от световноизвестни автомобилни списания на тунера от Кемптен.
image
Пълната гама от продуктите на ABT Sportsline в България се предлагат от фирма Skidmark BG и Pitlane Online Tuning Shop

   


Тагове:   tuning,   Skoda,   Golf,   Audi,


Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitlane
Категория: Други
Прочетен: 69255
Постинги: 5
Коментари: 62
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031